Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στη Ρόδο. Η έκτασή της είναι 64.525 km² και έχει 533 ντόπιους κατοίκους. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί, το Μεγάλο Χωριό, τα Λιβάδια και ο Αγ.Αντώνιος. 

     Μυθολογικά ο Τήλος ήταν ο γιος του Ήλιου και της Θάλειας, της αδερφής των Τελχιδών. Ο Τήλος ήρθε στο νησί να ψάξει για βότανα που θα βοηθούσαν την άρρωστη μητέρα του. Του άρεσε τόσο πολύ που αργότερα ξαναήρθε στο νησί και του έδωσε το όνομά του και έχτισε ναούς στο Απώλλονα και στον Πλούτωνα. 

     Ιστορικά η Τήλος αναφέρεται από τον Όμηρο που διαθέτει πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Το 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας Νικόλαος Συμεωνίδης έφερε στο φως ένα σπήλαιο, νεκροταφείο νάνων ελεφάντων στην περιοχή Μυσσαριάς. Επίσης στο νησί εδρεύει ένα μικρό παλαιοντολογικό μουσείο, το οποίο κοσμούν κάποια από τα ευρήματα του Χαρκαδιού Σπηλαίου.

     Η ακτοπλοϊκή επικοινωνία με το νησί είναι εφικτή από το λιμάνι της Ρόδου και από το λιμάνι του Πειραιά.
     Είναι ένα μικρό νησί, με πολλές φυσικές ομορφιές και ιστορικά μνημεία. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή του ταυτότητα και εκπλήσσει ευχάριστα τους λιγοστούς επισκέπτες του με την γραφικότητα των τοπίων και των οικισμών του καθώς και με τις υπέροχες παραλίες του. 

     Tο έδαφός του, ως επί το πλείστον, είναι πετρώδες με εξαίρεση μια μικρή εύφορη κοιλάδα που συναντάμε στην ενδοχώρα του νησιού. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη αλιεία. Είναι πιστοί στα παραδοσιακά ήθη και έθιμα και διακρίνονται για τη φιλοξενία τους. Η Τήλος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης στο Μεγάλο Χωριό, το Ενετικό Κάστρο, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα οστά των νάνων ελεφάντων που προαναφέραμε, φανερώνουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας του νησιού. 

     Η Τήλος είναι ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά των Δωδεκανήσων. Αν οι ήσυχες διακοπές σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον, είναι αυτό που ζητάτε επισκεφθείτε την Τήλο και καλές διακοπές!
 
© Copyright 2008 - 2019
Είσοδος

Powered by cm-easy